Rodinné a mimorodinné faktory vzniku závislosti - Kinclová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá faktory vzniku závislosti na alkoholových i nealkoholových látkách. Teoretická část je zaměřena na definování závislosti, faktory, které ovlivňují její vznik - především s ohledem na faktory sociální. Dále popisuje sociální práci se závislými a možnosti léčby v České republice. Jako příklad je uvedena psychiatrická léčebna Červený Dvůr, která se zabývá léčbou závislosti na alkoholu, nealkoholových drogách a patologickém hráčství. Praktická část obsahuje výzkum provedený v psychiatrické léčebně Červený Dvůr, zaměřený především na rodinné prostředí závislých, jejich prvotní zkušenost s návykovou látkou, důvody prvního užití. Cílem bylo zjistit, jaké společné znaky nalezneme v rodinném prostředí pacientů, jak jejich rodina a zázemí, popř. jaké jiné mimorodinné faktory ovlivnily vznik jejich závislosti. Výsledkem šetření je zjištění, že závislí pacienti většinou žili v úplných rodinách. Nejrizikovějšími faktory závislosti mimo rodinu je nízký věk při užití návykové látky a společnost vrstevníků.
Family and Outside Family Factors of the Origination of an Addiction
Keywords: závislost; průchozí drogy; faktory zvyšující vznik závislosti; puberta/adolescence; systém péče o závislé; psychiatrická léčebna Červený Dvůr; addiction; gateway drugs; factors that increase origination of an addiction; pubescence/adolescence; care system of addicts; mental home Červený Dvůr