Analýza konkurence na spotřebitelském trhu s vybranou komoditou - Suleková, Klára (Jihočeská univerzita, 2007)
Předmětem bakalářské práce je analýza trhu z hlediska možnosti výběru cartridgí do inkoustových tiskáren z pohledu spotřebitele. Z tohoto důvodu jsem použila získaná data z výzkumu pro Sdružení obrany spotřebitelů a informace z mého výzkumu. Pro ohodnocení konkurenčního prostředí jsem použila Porterův model pěti sil a nakonec jsem analyzovala trh z hlediska ochrany spotřebitele. Při vyhodnocování získaných informací jsem zjistila, že trh s cartridgemi je ovládán cenovou konkurencí. Respondenti často uváděli, že si kupují renovované kazety, protože jsou levnější. Také se ukázalo, že barevné kazety se kupují méně často než černé právě proto, že jsou mnohem dražší. Jiná konkurence se objevila mezi firmami s originálními a alternativními kazetami, kdy firmy prodávající originální cartridge využívají čipy, aby tak zabránili renovaci kazet. V analýze trhu z pohledu spotřebitele byly nalezeny problémy. Zde se projevil dopad boje mezi alternativními a originálními kazetami a to v podobě čipů (v originálních cartridgí), které zatěžují konečného spotřebitele tím, že zvyšují cenu kazet a tak i náklady na tisk. Přitom hlavním úkolem těchto čipů je zamezit renovaci náplní. Další zajímavostí je, že ceny tiskáren jsou většinou jen dvakrát dražší jak kazety. Tento jev se projevil v důsledku snižování cen za tiskárny s cílem udržet se tak na trhu, ale na druhé straně zdražováním služeb a spotřebního materiálu potřebného k tiskárnám. Nemalou překážkou pro spotřebitele je špatné značení obalů od cartridgí. Je zde nedostatečná informovanost hlavně o objemu kazet. A posledním problémem je ztráta záruky při použití alternativní kazety. Výrobci tiskáren totiž nechtějí nést odpovědnost za produkty, které nejsou jimi doporučovány.
ANALYSIS OF COMPETENTION ON THE CONSUMER'S MARKET WITH SELECTED COMODITY
Keywords: inkoustová cartridge; trh; konkurence; ochrana spotřebitele; inkoustová tiskárna; ink cartridge; market; competition; consumer protection; ink printer