Ošetřovatelská péče o pacienty při chirurgickém řešení lymfedému končetin - Pánková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá ošetřovatelskou péčí o pacienty při chirurgickém řešení lymfedému končetin. Stanovili jsme dva základní cíle. První cíl zní: Zmapovat specifika ošetřovatelské péče po chirurgickém řešení sekundárního lymfedému z pohledu sester. Druhý cíl zní: Zmapovat specifika ošetřovatelské péče po chirurgickém řešením sekundárního lymfedému z pohledu pacienta. Teoretická část je zaměřená na onemocnění lymfedém. Lymfedém je projevem závažné poruchy projevující se špatnou funkcí v lymfatický cestách. Toto onemocnění je charakteristické nebolestivým, bledým a chladným otokem, který je zprvu měkký a po sléze tuhý a fibrózní. Zaměřovali jsme se jaké operační výkony se používali při řešení lymfedému. Dále jakou poskytují ošetřovatelskou péči sestry před a po operačním výkonu. Dále jsme se zaměřovali, jak pacienti reagovali na operační zákrok. V praktické části bakalářské práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Pro dosažení cílů práce byl zvolen kvalitativní výzkum pomocí hloubkových rozhovorů. První výzkumný soubor byl tvořen ze dvou sester pracující ve FN Motol v Praze. Druhý výzkumný soubor se skládal z 8 pacientek po chirurgickém zákroku. Po analýze jsme získali hlavní kategorie - Lymfedém, Předoperační a pooperační péče a následná péče. Pomocí výzkumu jsme zjistili, že nejčastější operační výkon při řešení lymfedému je liposukce. Liposukce se těmto respondentům velmi osvědčila a přinesla dobré výsledky.
Nursing care for patients surgery with lymphedema in the limbs
Keywords: sekundární lymfedém; liposukce; chirurgický zákrok; ošetřovatelská péče; secondary lymphedema; liposuction; surgical operation; Nursing Care