Analýza stáda skotu plemene salers - Bínová, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnocení úrovně užitkovosti v chovu masného stáda skotu plemene salers chovaného na soukromé farmě pana Davida Krejcara v obci Žďár u Protivína. Sledované období zahrnovalo roky 2010 až 2014. Do hodnocení bylo zařazeno celkem 36 kusů čistokrevných plemenic a 70 kusů telat narozených ve sledovaném období. U plemenic byl zaznamenán počet otelení, věk plemenic při prvním otelení, délka mezidobí, obtížnost porodů a důvody vyřazování ze stáda U telat byla zjišťována živá hmotnost při narození, ve 120 a 210 dnech věku. Soubor telat byl vytříděn podle roku narození, pohlaví telete, měsíce narození, způsobu použité plemenitby, individuality otce a dále dle pořadí narození. Data byla statisticky zpracována v programu Microsoft Excel a vyhodnocena v programu STATISTICA. Průměrná délka mezidobí u celého stáda činila 389,4 dní. Při prvním otelení dosahovaly plemenice celého stáda průměrného věku 1 090,4 dnů, tj. 36,3 měsíců. Podíl snadných porodů byl zaznamenán v 98,75 %. Průměrné živé hmotnosti telat bez rozdílu pohlaví dosahovaly při narození hodnot 36,66 kg ve 120 dnech věku činila průměrná živá hmotnost 170,44 kg a ve 210 dnech vážila telata průměrně 273,20 kg. Telata narozená v roce 2011 dosahovala nejvyšší průměrné porodní hmotnosti, která činila 39,27 kg. Nejvyšší dosažené průměrné hmotnosti ve 120 dnech věku bylo dosaženo v roce 2013. Průměrné hmotnosti 289,96 kg ve 210 dnech bylo dosaženo souborem telat narozených v roce 2014. V daném souboru telat nebylo prokázáno, že způsob plemenitby ovlivňuje růstovou schopnost telat. Všechny sledované hmotnosti telat se zvyšovaly až do čtvrtého otelení plemenic. Při základním výběru bylo vybráno do plemenitby 13 býků, z celkem 19 zařazených do odchovu.
Analysis of a Salers cattle herd
Keywords: masný skot; salers; užitkovost; živé hmotnosti; beef cattle; salers; efficiency; live weigh