Geografické aspekty autostopu ve vybraných státech Evropy - Novotný, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2020)
Autostop. Určitá forma dopravy, která byla od svého začátku opomíjená. Možná to je dané předsudky, které jsou s autostopem spjaté. Tato bakalářská práce se zabývá autostopem na území vybraných států v Evropě. Koncentrací, prostorovým rozmístěním autostopu a trendy těchto jevů. Sledované území bylo vybráno na základě dostupnosti a vztahu s Českou republikou. Nejprve se tato práce pokusí zařadit autostop do některé z vědních disciplín a poté se pokusí zdůvodnit, proč by tomu tak mohlo být a jak tato disciplína mohla, nebo může autostop ovlivnit. Dále také práce zmiňuje, jaké mohou být faktory, které ovlivňují nebo v minulosti mohly ovlivňovat autostop. Bakalářská práce dále obsahuje porovnávání zemí v ohledu přívětivosti k autostopu na základě vypracovaných map. V praxi to znamená určité hodnocení, jestli je autostop na území těchto států rozvinutý a snadný.
Geographical aspects of hitchhiking in selected states of Europe
Keywords: autostop; stopování; pohyb obyvatel; mobilita; automobilismus; hitchhiking; population movement; mobility; automobilism