Zdravotně sociální dopady u pacientů po akutním infarktu myokardu. - Havlíček, Robert (Jihočeská univerzita, 2007)
V klinickém obrazu akutního infarktu myokardu je bolest na hrudi, typicky lokalizovaná v oblasti za hrudní kostí, nebo někdy v oblasti epigastria, která často vyzařuje do krku, levé paže a levého ramene. Stejně tak se mohou vyskytovat anginózní příznaky, jako je dušnost a nepříjemné pocity v nadbřišku. Fyzikální nálezy mohou zahrnovat pocení, bledou chladnou kůži, sinusovou tachykardii a někdy snížení krevního tlaku. Cílem mé diplomové práce je popsat celkový zdravotně sociální dopad. Problematikou akutního infarktu myokardu jsem se poprvé zabýval při studiu jako záchranář. Ve své práci jsem použil metodu klasifikační analýzy dokumentů, komparaci a analogii jejich výsledků navzájem. Hlavním úkolem bylo ukázat, jak lidé po akutním infarktu myokardu žijí, jestli pracují či nikoliv. Grafy ukazují pacientů sociální anamnézu, produktivitu, poměr pohlaví atd. Vzorek pro analyze tvoří 109 pacientů, ze kterých 16 vytváří výsledky pracovní anamnézy, které byly vytvořeny odděleně.
Health and social strokes by pacients after acute myocardial infartion.
Keywords: životospráva; hypertenze; ateroskleróza; osobnost; sociální anamnéza; pracovní anamnéza; way of living; high blood presure; arteriosclerosis; personality; social anamnesis; work anamnesis