Specifická mluva v obci Zliv ve třech generacích - Kodlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této dialektologické bakalářské práce bylo zachytit specifickou nářeční mluvu obyvatel Zlivi. Součástí práce je stručný popis obce, její historie, památek a významných osobností. V teoretické části se autorka věnuje obecnému popisu národního jazyka a lingvistických disciplín jako jsou dialektologie, včetně rozdělení nářečních skupin, lexikologie a lexikografie. V praktické části je popsána metodika výzkumu, rozbor zkoumaných generací (nejstarší, střední a nejmladší) a je zde také nářeční slovníček utvořený na základě nasbíraného materiálu z dialektologického dotazníku. Hesla v nářečním slovníčku jsou vystavěna pomocí kodifikovaných příruček, zejména pomocí Českého jazykového atlasu a kvalifikačních prací, které se věnují téže nářeční oblasti.
A specific language in Zliv in three generations
Keywords: dialektologie; lexikologie; lexikografie; Zliv; jihozápadočeská nářeční podskupina; nářeční slovník; dialectology; lexicology; lexicography; Zliv; southwestbohemian dialectal subgroup; dialectal dictionary