Determinace měnového kurzu - Krčmová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá determinací měnového kurzu. Hlavním cílem práce je ověření fungování vybraných metod determinace měnového kursu v reálných tržních podmínkách na zvoleném měnovém kurzu. V první části se bakalářská práce zabývá základními pojmy, které souvisejí s měnovým trhem a jsou nezbytné pro pochopení dané problematiky. V této části je popsán měnový trh, kotace měnového kurzu nebo jaké existují systémy měnového kurzu. K pochopení dané problematiky je třeba zjistit, jak funguje daný měnový kurz, co od něj můžeme očekávat v dalších letech a odhadnout tak budoucí vývoj devizové kurzu. Na konci teoretické části jsou pak představeny tři základní teorie determinace měnového kurzu, kterými jsou teorie parity kupní síly, teorie úrokové míry a poslední teorie se zabývá platební bilancí. V praktické části představím tři metody determinace na měnovém páru CZK/GBP, měnový pár je sledován v období 2006 až 2017. Pro ověření fungování a následně porovnání teoretických kurzu s reálným vývoje kurzů byla využita nekrytá úroková parita, absolutní i relativní verze parity kupní síly a v poslední řadě teorie platební bilance obou zemí. Budoucí vývoj podle teorie platební bilance měnového kurzu je porovnáván na základě běžných účtu a celkové platební bilance daných států. Na základě výsledků je doporučeno, podle které metody je nejvhodnější odhadovat budoucí vývoj kurzu.
Determination of the exchange rate
Keywords: determinace; měnový kurz; platební bilance; parita kupní síly; determination; exchange rate; balance of payments; purchasing power parity