Analýza pripravenosti rezortu zdravotnictva SR na riešenie krízových situácií - Rimeková, Elena (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práca sa zaoberá pripravenosťou rezortu zdravotníctva SR na riešenie krízových javov spojených s hromadným postihnutím obyvateľov. Krízové javy sú v prevažnej väčšine spojené s ohrozením zdravia a životov ľudí a preto si vyžadujú zdravotnícku intervenciu, ktorá zvyšuje nároky kladené na zabezpečenie bežnej zdravotnej starostlivosti. Zdravotníctvo musí byť pripravené na ich zvládanie v čo najkratšom čase a s nasadením všetkých potrebných síl a prostriedkov. Práca analyzuje úroveň pripravenosti zdravotníctva na zvládnutie krízových situácií spojených s ohrozením zdravia a životov väčšieho počtu ľudí. Posudzuje právne prostredie zdravotníckeho zabezpečenia krízového riadenia, vysvetľuje základnú terminológiu, vyhodnocuje úroveň zdravotníckeho zabezpečenia záchranných prác a posudzuje vplyv reorganizácie zdravotníctva na krízové zdravotnícke zabezpečenie. Komplexne posudzuje vplyv reálnej celkovej úrovne zdravotníctva SR na riešenie krízových situácií. Na základe vykonanej analýzy navrhuje diplomová práca organizačné opatrenia na skvalitnenie procesu riešenia krízových javov a zvýšenie jeho účinnosti.
Analysis of trim of the department of health service of SR for solving crisis situations
Keywords: krízový manažment; hospodárska mobilizácia; mobilizačné rezervy; krízový plán; subjekt hospodárskej mobilizácie; zdravotníctvo; crisis management; economic mobilization; mobilisation reserves; crisis plan; subject of economic mobilisation; health service