Republika, která přežila sebe samu. Císaři julsko-klaudijské dynastie a jejich vnitřní politika - Cisarik, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem překládané diplomové práce jsou císařové julsko-klaudijské dynastie. Práce se věnuje jednotlivým krokům, které císařové první dynastie podnikli, aby proměnili stávající republikánské zřízení v tzv. principát. Hlavní otázkou je analýza vztahu jednotlivých císařů a společenských elit, především senátu. Na vztah císaře a senátu je nahlíženo ve dvou rovinách, a sice císař-senát jako celek a císař-senátoři jako jednotlivci. Práce se rovněž dívá na rozdělení jednotlivých provincií mezi moc senátu a moc císaře a případné zásahy do tohoto rozdělení. V neposlední řadě bude v práci rozebrán postoj císařů vůči jejich předchůdcům.
A republic that outlived itself. The Emperors of the Julio-Claudian dynasty and their inner politics
Keywords: Republika; císařové; senát; konspirace; nástupnictví; Republic; emperors; senate; conspiracy; succession