Edice pamětní knihy města Netolice, tzv. žluté 1630 - 1848 - Voříšková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Jako hlavní téma své diplomové práce jsem si zvolila moderní kritickou edici městské pamětné knihy města Netolice z let 16301848, zvanou žlutá. Toto téma jsem si zvolila především proto, aby byl rukopis skrze edici zpřístupněn širší veřejnosti, jelikož podle mého názoru obsahuje zajímavé informace ohledně dějin města a vývoje tehdejší společnosti. Úvodní část práce bude tvořena třemi kapitolami. První kapitola bude věnována obecnému vývoji městských knih a dosavadnímu badatelskému zájmu. Druhá kapitola bude věnována vnitřnímu a vnějšímu rozboru dochovaného a v příloze editovaného pramene. Část této kapitoly bude rovněž věnována pisatelům zápisů, kteří samozřejmě nesmí být opomenuti. Pokusím se tyto pisatele identifikovat a charakterizovat. V následující a zároveň poslední kapitole se pokusím přiblížit dějiny města a rozebrat vybrané zápisy obsažené v městské pamětní knize ve snaze interpretovat tyto zápisy v kontextu dějin samotného města, prachatického panství i událostmi zemských dějin. Přílohu diplomové práce tvoří již zmiňovaná moderní vědecká kritická edice městské pamětní knihy města Netolice z let 16301848. Součástí této přílohy bude rovněž ediční poznámka spolu se jmenným, místním a věcným rejstříkem, doplněná o základní slovníček archaismů vyskytujících se v editovaném rukopise.
The Edition of town memory book of town Netolice, so called yellow from years 1630-1848.
Keywords: pamětní kniha; edice; Netolice; městská správa; netolické panství; memory book; edition; Netolice; town administration; domain of Netolice