Vliv hospodářské krize na rozpočty územních samosprávných celků - Ambrož, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá dopadem finanční krize na místní vlády v České republice, konkrétně se zaměřuje na kraje a obce. První část objasňuje příčiny vzniku finanční krize a popisuje konkrétní dopady ve Spojených státech. Z ohniska vzniku ekonomické krize, práce pokračuje k dopadu na EU, ale především k makroekonomickým vlivům na Českou republiku. Pro analýzu dopadu na místní vlády byla využita data z informačních systémů Ministerstva financí, státní závěrečné účty a zákony upravující povinnosti, příjmovou a výdajovou stránku rozpočtů místních vlád. Změny v rozpočtech místních vlád způsobené ekonomickým poklesem jsou analyzovány v příjmové i výdajové části rozpočtu, které jsou blíže rozčleněny.
The impact of the economic crisis on local governments in the Czech Republic
Keywords: hospodářská krize; fiskální federalismus; místní vlády; rozpočty; financial crisis; fiscal federalism; local government; budget