Současný stav folklórní tradice v Blatnici pod Svatým Antonínkem - Kostková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce Současný stav folklórní tradice v Blatnici pod Svatým Antonínkem tematicky navazuje na bakalářskou práci Prvky slovesného písňového folklóru dokumentované v obci Blatnice pod Sv. Antonínkem a jejich místo v kulturní současnosti obce, která byla zaměřena na dokumentaci veškerého dostupného hudebního a písňového materiálu, zaznamenaného v minulosti v dané obci a přístupného v edicích nebo v databázích příslušných odborných pracovišť. Předmětem diplomové práce je konfrontace získaného materiálu s aktuálním stavem folklorní tradice v obci. Základem porovnání jsou materiály získané převážně opakovanými sběry v terénu, mimo jiné i dotazníkovou metodou pro vystižení postoje občanů k folklóru, způsobu a míry uchování tradic. Čtenáři práce jsou seznámeni obecně se stavem folkloru v Blatnici. Následují kapitoly o folklórním roce: informují o udržování a zanikání některých tradice tak, jak aktuálně vypadají, a které místní folklórní spolky se na udržování či obnově folkloru podílejí. V závěru práce jsou shrnuty veškeré poznatky spolu s výsledky dotazníkového šetření a možnosti dalšího využití.
The Contemporary face of the traditional Culture in the village Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Keywords: folklór; písňový folklór; tradice; Blatnice pod Svatým Antonínkem; folklorní spolky; krojovaná svatba; folklore; lyric folklore; tradition; Blatice pod Svatým Antonínkem; folk clubs; costume wedding