Postoje romských adolescentů k zakládání manželství a rodiny - Hamerníková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce pojednává o romských adolescentech, jejich vnímání manželství a rodiny a o jejich představách o budoucím rodinném životě. Je členěna na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je popsána tradiční romská rodina s odkazem na historii. Dále je vymezen způsob uzavírání sňatků v romských rodinách, výběr partnera, rodičovství a také současné trendy a změny v uspořádání romských rodin. Praktická část je věnována kvalitativnímu výzkumu, který byl proveden polostrukturovanými rozhovory s osmi romskými adolescenty. Cílem výzkumného šetření bylo zachytit a popsat, jaké postoje zaujímají romští adolescenti k zakládání manželství a rodiny, tedy jakou životní hodnotu pro ně rodina představuje.
Attitudes of Roma adolescents to the start of marriage and family
Keywords: Rom; adolescence; postoje; rodina; Rom; adolescence; attitudes; family