Fyzioterapeutická péče u pacienta s diagnózou impingement syndrom - Buřilová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2014)
Abstrakt Bakalářské práce se zabývá problematikou fyzioterapeutické péče u pacientů s diagnózou impingement syndrom ramenního kloubu. Impingement znamená útlak či tíseň, v oblasti ramenního kloubu se jedná o bolestivé funkční postižení s postupným omezením hybnosti ramenního kloubu. Je způsoben přetěžováním rotátorové manžety a jejím útlakem s traumatickými změnami v oblasti subakromiálního prostoru. Impingement syndrom se projevuje bolestí v oblasti m. supraspinatus s vyzařováním do anterolaterální strany ramene při elevaci paže mezi 60°a 120°. V teoretické části jsou popsány nejdůležitější informace z kineziologie a biomechaniky ramenního kloubu, které jsou potřebné pro prezentaci problematiky impingement syndromu. Dále jsou zmíněny příčiny vzniku impingement syndromu v různých věkových rozmezích, jednotlivá stadia a jejich možnosti léčby. Ve výzkumné části bakalářské práce je použita metoda kvalitativního výzkumu, metody vyšetřovací a terapeutické. V kineziologickém rozboru byly využity vyšetřovací metody dle Jandy (svalový test a testování zkrácených svalů), vyšetření kloubní vůle dle Rychlíkové, goniometrické vyšetření, palpační, aspekční neurologické vyšetření a vyšetření reflexních změn dle Lewita V rámci terapií byly využity metody měkkých tkání, postizometrickou svalovou relaxaci dle Lewita a s následným protažením,mobilizaci dle Rychlíkové, PNF dle Kabata a respirační fyzioterapii. V rámci terapií byla používána rehabilitační pomůcka overball. Ke sběru dat byly použity techniky rozhovoru a pozorování. Výzkumný soubor byl tvořen třemi pacientkami, které byly doporučeny ortopedickým lékařem k operačnímu řešení impingement syndromu.Celková doba výzkumu byla u dvou pacientek 2 měsíce a u jedné 3 měsíce. Pacientky byly seznámeny s průběhem a cílem terapie. Cílem této práce bylo zpracovat problematiku impingement syndromu a popsat teoretické podklady z oblasti kineziologie ramenního pletence. Druhým cílem bylo popsat terapeutické možnosti a v rámci výzkumné části prakticky zhodnotit jejich efektivitu. Na začátku výzkumu jsem si zvolila výzkumnou otázku: Jaký postup fyzioterapie je u pacientů s impingement syndromem účinný? Průběh a výsledky byly hodnoceny u operativního řešení impingement syndromu ramenního kloubu.Terapie byla u dvou pacientek efektivní, došlo k úpravě otoku, rozsahu pohybu,svalové síly, zlepšení stereotypu dýchání a stereotypu abdukce. U třetí pacientky, kde byla provedena revize rotátorové manžety nejsou výsledky tak efektivní, z důvodu krátkého úseku terapie. Přesto jsou výsledy znatelné a terapii jsem zhodnotila jako efektivní, u pacientky došlo k snížení četnosti bolestí, úpravě otoku, rozsahu pohybu v ramenním kloubu, zvětšení svalové síly, ovlivnění dechového stereotypu. Nepovedlo se zcela upravit stereotyp abdukce a plný aktivní rozsah pohybu. U všech pacientek došlo ke zlepšení svalové souhry v první třetině pohybu, dál pohyb pokračuje s aktivitou m.trapezius horní část. Pro ovlivnění stereotypu abdukce byl sledován krátký časový úsek,je potřeba dále pokračovat ve fyzioterapii. Výsledky výzkumné části prokázaly, že použité terapeutické metody byly v terapii efektivní a tím byl cíl práce splněn. Obsah této bakalářské bude přístupný odborné fyzioterapeutické veřejnosti. Může být přínosem v klinické praxi v poukázání na problematiku impingement syndromu a na možné způsoby terapie.
Physiotherapeutic care of patient with diagnostics of the impingement syndrome
Keywords: pletenec ramenní; impingement syndrom; fyzioterapie; arteculatio humeri; impingement syndrome; physiotherapy