Role nestátní neziskové organizace v péči o jedince s Downovým syndromem - Nováková, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce nese název "Role nestátní neziskové organizace v péči o jedince s Downovým syndromem". Teoretická část práce se věnuje charakteristice Downova syndromu. Definovány jsou formy tohoto postižení a jejich vliv na osobnost. Uvedeny jsou dostupné formy péče a vhodné terapie, které takto handicapovaným lidem pomáhají zlepšit kvalitu jejich života. Pozornost je cíleně zaměřena na nestátní neziskové organizace. Důvěra ve smysluplnost a efektivitu jejich práce je motivem pro výběr a zpracování této bakalářské práce. Empirická část je analýzou získaných dat v rámci smíšeného výzkumu. Zvolenými metodami jsou rozhovor a dotazník. Kombinací obou metod jsou představeny dvě organizace, které se zaměřují na pomoc lidem s Downovým syndromem v České republice. Tato část bakalářské práce přináší výsledky, které odpovídají na zvolené výzkumné otázky zjišťující roli nestátní neziskové organizace v péči o jedince s Downovým syndromem. Dále je porovnáváno naplňování jejich poslání a rozsah nabízených služeb. Závěrem jsou výsledky dotazníkového šetření, kde jsou respondenty rodiče využívající služeb zvolených nestátních neziskových organizací, konfrontovány s uskutečněnými rozhovory se zástupci vedení těchto organizací. Vytváří se tím prostor k jejich objektivnějšímu hodnocení. Sekundárně se zde nabízí otázka k přemýšlení o tom, jakým směrem by se mohly obě organizace ubírat v budoucnu.
The role of a non-state and non-profitalbe organization which is specialized in the care of the people with Down's syndrom
Keywords: Nestátní nezisková organizace; NNO; Downův syndrom; mentální retardace; rodina; terapie; Non-governmental organization; NGO; Down syndrom; mental retardation; family; therapy