Romská mluva v Jihlavě - Plášilová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své diplomové práci jsem se zabývala romskou mluvou. V Teoretické části jsem na základě dostupné literatury shrnula základní pojmy týkající se romského etnolektu. Jako výchozí místo svého výzkumu jsem zvolila město Jihlavu. Ve své práci jsem na základě nahraných a přepsaných rozhovorů zkoumala, jak dnešní romská mládež používá prvky etnolektu. Dalším cílem bylo zjistit, zda romská slova odpovídají svému původnímu významu, nebo již plní pouze funkci slov vycpávkových. Ve svém bádání jsem se pokusila zhodnotit míru pronikání romských slov do nespisovné češtiny a také to, zda tento jev ovlivňuje jazyk ostatních obyvatel dané oblasti.
Gypsy language in Jihlava
Keywords: etnolekt; ethnolect