Právní a etické aspekty nadací a nadačních fondů - Novotná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá právními a eticko-křesťanskými aspekty nadací a nadačních fondů. V úvodní části je učiněno seznámení se základními pojmy. V další části se práce zabývá darováním z etického a křesťanského pohledu. Nedílnou součástí je také stručné seznámení s historickým vývojem nadací a nadačních fondů, popis současné právní úpravy nadací a nadačních fondů a jejich vzájemné srovnání. V závěru se práce zabývá možnými problémy spojenými s činností nadací a nadačních fondů, samotnou důvěryhodností nadačních subjektů a míru ochoty lidí se podílet na dobročinnosti. Dále práce analyzuje dodržování zákonných povinností u těchto subjektů, včetně dostupných veřejných a soukromých způsobů kontroly činnosti, kdy mají nadace a nadační fondy nejvíce problémy s dodržováním povinnosti vypracovat a zveřejňovat výroční zprávy. Tyto výroční zprávy by měly obsahovat pravdivý obraz o činnosti nadačního subjektu.
Legal and Ethical Aspects of Foundations and Foundation Funds
Keywords: občanská společnost; neziskové organizace; nadace; nadační fond; darování; etika; křesťanství; zákonné povinnosti; kontrola; dohled; civil society; non-profit organizations; foundations; endowment funds; donations; ethics; christianity; legal obligations; mitigation; supervision