Vybraná legislativa v oboru Zdravotnický záchranář - Marešová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2019)
V teoretické části je popsána problematika legislativy profese zdravotnického záchranáře v České republice. Práce shrnuje legislativní předpisy týkající se získávání a uznávání způsobilosti a činnosti zdravotnického záchranáře, zdravotnického záchranáře pro urgentní medicínu a řidiče zdravotnické záchranné služby. Dále práce shrnuje legislativní předpisy týkající se zdravotnické záchranné služby, integrovaného záchranného systému, zdravotnického operačního střediska, mimořádné události a zdravotnické dokumentace. Cílem práce bylo zmapovat povědomí zdravotnických záchranářů o vybrané legislativě týkající se výkonu jejich profese. K dosažení cíle byly sestaveny tři výzkumné otázky. První otázka zní: "Jak hodnotí zdravotničtí záchranáři podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu své profese? Druhá otázka zní: "Jak hodnotí zdravotničtí záchranáři své legislativně vymezené kompetence?" Třetí otázka zní: "Jaké mají zdravotničtí záchranáři povědomí o vybrané legislativě vztahující se k výkonu jejich profese?" Byla použita kvalitativní metoda sběru dat ve formě polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory byly uskutečněny se zdravotnickými záchranáři v Jihočeském kraji. Výsledkem je povědomí o znalostech zdravotnických záchranářů v oblasti legislativy a hodnocení vybraných legislativních předpisů z pohledu zdravotnických záchranářů. Znalosti zdravotnických záchranářů v legislativě popisující jejich profesi nejsou zcela uceleny. Práce upozorňuje na nedostatky ve znalostech vybrané legislativy a rozdílné názory zdravotnických záchranářů na vybraná témata. Práce by mohla být využita studenty oboru Zdravotnický záchranář k přehledu základní legislativy ve svém oboru.
Selected legislation in the field of medical rescuers
Keywords: zdravotnický záchranář; legislativa; kompetence; zdravotnická záchranná služba; paramedics; legislation; competence; health rescue services