Vznik půdní organické hmoty v orných půdách ČR v závislosti na druhu plodiny a dostupnosti živin. - Šmejkal, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Dekompozice posklizňových zbytků tří běžných zemědělských plodin v půdě byla studována v inkubačním experimentu. Vliv přidání živin (N a P) k posklizňovýcm zbytků a množství přidaných posklizňových zbytků na dynamiku dekompozice byl hodnocen pomocí průběžného měření respirace půdy během inkubace a pomocí rozborů půdní organické hmoty po skončení inkubace.
Soil organic matter development in arable soil of the Czech Republic as affected by crop species and nutrient availability.
Keywords: dekompozice; půdní organická hmota; mikrobiální biomasa; posklizňové zbytky; humifikace; respirace půdy; ekologická stechiometrie; carbon use efficiency; ječmen; řepka; kukuřice; decomposition; soil organic matter; microbial biomass; crop residues; postharvest residues; humification; soil respiration; ecological stoichiometry; carbon use efficiency; barley; canola; corn