Problematika integrace zrakově postiženého dítěte v období předškolního a školního věku v Plzeňském kraji - Ježková, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Integrace dětí s handicapem do tříd běžného vzdělávacího proudu se stala běžnou realitou v podmínkách českého školství. Cílem diplomové práce bylo zmapovat a objektivně poukázat na případné problémy a rizika provázející plnou integraci zrakově znevýhodněných dětí do běžného kolektivu zdravých vrstevníků. Splnění tohoto cíle jsem docílila studiem odborné literatury i zdrojů a výzkumem za použití kvalitativní a kvantitativní metody. Vlastní výzkum byl proveden za účelem zjištění, zda v Plzeňském kraji dochází k integraci žáků se zrakovým postižením a pokud ano, tak zda je integrace této skupiny žáků provázena problémy a úskalími.
Integration of visually impaired children in pre-school and pupil age
Keywords: zrakové postižení; integrace; žák se speciálními vzdělávacími potřebami; speciálně pedagogické centrum pro zrakově postižené; visual handicap; integration; pupil with special educational requirements; special pedagogic centre for visually impaired