Zhodnocení ochrany vybraných měkkých cílů a připravenosti významných objektů památkové péče z hlediska bezpečnosti - Kovářová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením ochrany vybraných měkkých cílů v Jihočeském kraji a zhodnocením připravenosti těchto objektů z hlediska bezpečnosti. Cílem této práce bylo zhodnotit bezpečnost vybraných objektů památkové péče v Jihočeském kraji a charakterizovat úkoly a činnosti základních složek integrovaného záchranného systému při zajišťování ochrany těchto vybraných objektů památkové péče. Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení bezpečnosti a ochrany vybraných hradů a zámků v Jihočeském kraji. Jedná se o Státní zámek Hluboká nad Vltavou, Státní hrad a zámek Český Krumlov a Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec. V první části je popsána problematika měkkých cílů, jejich ochranou a zabezpečením, ve druhé části je popsán stručný náhled do historie ochrany všech hradů a zámků a popsání některých nepříznivých událostí, které se na hradech v minulosti staly a ve třetí části je popsána současné využívání vybraných hradů a zámků a jejich stručná charakteristika. K zodpovězení výzkumných otázek "Jak je zabezpečena ochrana vybraných objektů památkové péče v Jihočeském kraji?" a "Jak se podílí základní složky integrovaného záchranného systému a zejména Policie ČR na ochraně objektů památkové péče?" slouží odpovědi polostrukturovaných rozhovorů s odpovědnými osobami z vybraných hradů a zámků a s odpovědnými osobami z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a z Krajského ředitelství Policie ČR Jihočeského kraje, ze kterých celá diplomová práce i cíle práce vychází. Údaje z polostrukturovaných rozhovorů jsou dále použity do SWOT analýz, které jsou sestavené na analýzu bezpečnosti a zajištění ochrany každého vybraného hradu a zámku.
The evaluation of protection of selected soft targets and the evaluation of preparedness of heritage conservation objects in terms of safety
Keywords: měkké cíle; požární ochrana; bezpečnost; ochrana obyvatelstva; SWOT analýza; složky IZS; hrady a zámky; soft targets; fire protection; safety; public safety; SWOT analysis; components of emergency services; castles and chateaus