Irský konflikt, příklad násilného konfliktu v křesťanském náboženství - Kendallová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce se soustřeďuje na problém konfliktu mezi protestanty a katolíky v Irsku. Zvláštní pozornost je věnována problému Severního Irska, konkrétně situaci v provincii Ulster. Tento text se soustředí zejm. na podoby konfliktu v 19. a 20. století. Práce se soustřeďuje na dva základní problémy. V prvé řadě se jedná o systematické potlačování práv menšiny a neschopnost formálně deklarované demokracie zamezit projevům násilí vůči většině v moderní zemi jakou je Velká Británie S ohledem na konkrétní severoirský konflikt je snaha přiblížit problém užití náboženství pro prosazování politických cílů do roviny jakéhosi svatého poslání. Oba problémové okruhy pak odkazují k obecnějšímu problému, kterým je vztah náboženství, politiky a společnosti ve 20. století. Analýza vychází jednak z reflexe historického formování konfliktu. Samotný konflikt jako specifický sociální jev je reflektován na obecné teorie konfliktu, zejm. teorii Ralfa Dahrendorfa. Pro východiska tohoto problematického vztahu mezi politikou, náboženstvím a násilím byly vybrány sociologické koncepce Marka Juergensmeyera či Maxe Webera a dále koncepce křesťanské etiky.
The Irish Conflict, An Example of Violent Conflict within Christianity
Keywords: konflikt; Belfast; Ulster; protestant; katolík; unionisté; nacionalisté; náboženství; násilí; IRA; UVF; Sinn Féin; DUP; religion; Christianity; violence; conflict; Northern Ireland; Belfast; Ulster; Unionists; Nationalists; IRA; UVF; Sinn Féin; DUP