"Nestíháme!" Časový tlak a nedostatek času v soudobé společnosti - Žáčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou nedostatku času a časového tlaku, který je na společnost vyvíjen. V první části je vymezen pojem času z hlediska různých společenskovědních disciplín. Druhá část bakalářské práce se zaobírá historickým vývojem společenské strukturace a organizace času v západních společnostech. Stěžejní část práce je zaměřena na soudobý fenomén zrychlování a na problémy, které s sebou přináší. Autorka se snaží analyzovat, co způsobuje, že mají lidé stále méně času, proč jsou stále častěji nuceni čelit časovým tlakům, a jak se s touto situací vyrovnávají.
"We are in a hurry!" Time pressure and lack of time in contemporary society
Keywords: nedostatek času; vývoj zrychlování; organizace času; prokrastinace; lack of time; development of acceleration; time management; procrastination