Změny v telomerázové aktivitě u dlouhověké zimní generace dělnic včely medonosné (Apis mellifera) - Brejcha, Miloslav (Jihočeská univerzita, 2019)
Byla porovnána telomerázová aktivita mezi dlouhověkou zimní generací a krátkověkou letní generací dělnic Apis mellifera. Byly porovnány transkripční hladiny determinantů endokrinní signalizace, souvisejících se stárnutím, mezi těmito generacemi. Byl testován efekt fotoperiody a míry plodování na telomerázovou aktivitu zimní generace dělnic včely medonosné.
Changes in the telomerase activity in the long-lived winter generation of honey bee (Apis mellifera) workers
Keywords: telomerázová aktivita; telomeráza; zimní generace; dělnice; včela medonosná; Apis mellifera; stárnutí; dlouhověkost; telomerase acticity; telomerase; winter generation; worker; honey bee; Apis mellifera; aging; longevity