Požární prevence při sklizňových pracích v zemědělských podnicích - Švehla, Oto (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma bakalářské práce "Požární prevence při sklizňových pracích v zemědělských podnicích" jsem zvolil z důvodu extrémního navýšení požárů při sklizňových pracích v roce 2015 v porovnání s obdobím posledních 5 let. Tato bakalářská práce řeší výzkumnou otázku, zda jsou zabezpečeny sklizňové práce z hlediska požární ochrany v souladu s právními předpisy. Cílem práce je zhodnocení zabezpečení PO při sklizňových pracích a návrh opatření ke snížení rizik vzniku požárů při těchto činnostech. Práce je zaměřena i na technická opatření v průběhu vlastních prací a zajištění dostatečných zdrojů vody pro hašení požárů. Praktická část se zabývá problematikou požárů v zemědělství, statistikou požárů za období let 2011 - 2015 a jejich příčinami. Součástí statistik je i porovnání teplot a srážek na území jihočeského kraje za zkoumané období let 2011 - 2015 vydaných Českým hydrometeorologickým ústavem, z kterého lze potvrdit souvislost nadměrného sucha se zvýšeným počtem požárů. V bakalářské práci je také zmíněn nejrozsáhlejší požár jihočeského kraje v roce 2015 - Bavorov, Tourov. Z výsledků sledovaných statistik v praktické části vyplývá nejvyšší nárůst požárů z nedbalosti, od technických závad sklizňové mechanizace a od zajiskření cizího předmětu vně i uvnitř kombajnů v období sucha. Z tohoto důvodu porovnává tato práce současné platné zákony, vyhlášky, nařízení a normy s již neplatnými právními předpisy souvisejícími se zabezpečením těchto prací. Ve výsledku lze tedy konstatovat, že v období žní v roce 2015 nebyly tyto práce dostatečně zajištěny a právní předpisy se jimi podrobněji nezabývaly.
Fire prevention during crop harvesting on agricultural holdings
Keywords: Hasičský záchranný sbor; jednotky požární ochrany; požáry v zemědělství; vodní zdroje; zemědělská technika; právní předpisy v zemědělství; Fire brigade; fire units; fire in agriculture; water resources; agricultural technology; agricultural legislation