Senzorické hodnocení vybraných druhů sýrů s plísní na povrchu - Blechová, Radka (Jihočeská univerzita, 2013)
Senzorická jakost je jedním z rozhodujících faktorů, které ovlivňují spotřebu potravin. U plísňových sýrů, které patří mezi oblíbenou skupinu sýrů, je podstatným kritériem výběru, prozrálost sýra. Pořadový preferenční test byl proveden ve skupině 54 hodnotitelů, kteří měli za úkol seřadit vzorky sýrů s plísní na povrchu (Hermelín) s odlišnou dobou zrání a od dvou různých výrobců. Z analýzy vyplynulo, že v uvedené skupině posuzovatelů (20 žen, 34 mužů) byl nejlépe hodnocen sýr s kratší dobou zrání, zatímco sýry déle zrající byly preferovány v menší míře. Výsledky nebyly statisticky významné.
Sensory evaluation of selected types of mould-surface ripened cheese
Keywords: plísňové sýry; senzorické hodnocení; preferenční testy; mould ripened cheese; sensory evaluation; preference test