Komparace doplňkového penzijního spoření vzhledem k věku klienta - Krejčová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaobírá doplňkovým penzijním spořením a jeho výhodností oproti roku 2015 se kterým se výsledné hodnoty srovnávají. Cílem práce je komparace doplňkového penzijního spoření vzhledem k věku klienta. Teoretická část se zabývá důchodovým systémem, jeho charakteristikou, členěním a změnami. Další část je více zaměřena na III. pilíř důchodového systému a jeho změny po roce 2013. Praktická část pojednává o sestavení univerzálního modelu pro zhodnocení finančních prostředků modelových příkladů. Na konci práce jsou tyto hodnoty porovnány mezi sebou a s diplomovou prací na obdobné téma z roku 2016, dle které jsou stanoveny modely společně s kritérii. Po komparaci hodnot se ukázal vliv vysoké míry inflace společně s nízkou mírou výnosnosti jednotlivých penzijních společností, což zapříčinilo nižší výše naspořených částek a u některých modelů i záporné hodnoty reálných úrokových měr.
Comparison of complimentary pension savings with regard to the client's age
Keywords: III. pilíř; doplňkové penzijní spoření; důchodový systém; penzijní spoření; III. pillar; comparison of complimentary pension savings; pension system; retirement savings