Ideální učitel z pohledu žáků - Hnudová, Sára (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na pohled na ideálního učitele. Zkoumá, jaké jsou klíčové vlastnosti ideálního učitele z pohledu žáků pátých ročníků prvního stupně a devátých ročníků druhého stupně základních škol a zda se jejich pohled liší. Práce je rozčleněna na dvě části, a to teoretickou a praktickou - výzkumnou část. Teoretická část obsahuje vymezení učitelské profese, požadavky na vyučující a jejich profesní kompetence. Dále jsou uvedeny informace o příslušných vývojových obdobích zkoumaných respondentů. Praktická část je zaměřena na výzkum a hierarchizaci klíčových vlastností učitele dle odpovědí dotázaných žáků. Klasifikace byla vytvořena na základě výsledků dotazníkového šetření. Sestavený dotazník vycházel z poznatků zaznamenaných v teoretické části, zejména z kompetencí učitele. Dále je v praktické části zhodnoceno, zda se pohled na ideálního učitele mezi jednotlivými zkoumanými věkovými kategoriemi liší.
An ideal teacher from the point of view of pupils
Keywords: ideální učitel; učitel; kompetence učitele; autorita; požadavky na učitele; žáci; vlastnosti učitele; preference; dotazníkové šetření; výzkum; ideal teacher; teacher; competences of a teacher; authority; requirements for teachers; pupils; teacher qualities; preferences; questionnaire survey; research