Regionální hromadná doprava Karlovarského kraje - Kraft, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá geografickými aspekty organizace veřejné hromadné dopravy osob v Karlovarském kraji. Ta je zde pojímána zejména jako alternativa vůči individuální automobilové dopravě a zároveň jako služba ve veřejném zájmu. Úvodní kapitoly se věnují cílům práce a přehledu publikované literatury. Kapitola ''metodika zpracování'' se věnuje popisu jednotlivých metod, které jsou použity pro popsání prostorových aspektů hromadné dopravy ve zkoumaném území (dopravně geografická regionalizace, hierarchie dopravních středisek, prostorová diferenciace úrovně dopravní obslužnosti sídel). Následující kapitoly se věnují fenoménu dopravy a hodnocení současného stavu dopravy ve světě, Evropské unii a České republice. V rámci této problematiky je analyzován i současný stav hromadné dopravy v České republice. Následující kapitola se věnuje vybraným geografickým charakteristikám Karlovarského kraje. Poslední kapitola obsahuje rozsáhlé hodnocení organizace hromadné dopravy v Karlovarském kraji a syntézu celé zkoumané problematiky.
Regional public transport in the Karlovy Vary Region
Keywords: doprava; hromadná doprava; regionalizace; dopravní hierarchie středisek; dopravní obslužnost; Karlovarský kraj; transport; public transport; regional division; transport centres hierarchy; resident transport; Karlovy Vary region