Osobní bankrot spotřebitele - Šedivý, Filip (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá oddlužením nepodnikajících fyzických osob. Zadluženost českých domácností je vysoká a stále roste. Pokud dlužník nemá na splácení svých splatných závazků, snadno se může dostat do dluhové pasti. Pro mnoho z nich je pak jediným východiskem oddlužení, které je jednou z možností řešení úpadku. Pro dlužníky představuje oddlužení šanci nového života bez dluhů, pokud úspěšně projde procesem oddlužení. V bakalářské práci je popsána problematika zadluženosti domácností, porovnává se vývoj právní úpravy insolvenčního zákona, vysvětlují základní pojmy insolvenčního řízení a je popsán samotný průběh procesu oddlužení. Praktická část je zaměřena na vývoj počtu (a úspěšnosti) osobních bankrotů, zhodnocení získaných dat a ověření hypotéz. Cílem práce je porovnání vývoje právní úpravy oddlužení, popsání jeho průběh a zhodnocení využívání tohoto insolvenčního nástroje spotřebiteli na základě dat získaných přímo z insolvenčního rejstříku.
Personal bankruptcy of a consumer
Keywords: dluh; dlužník; úpadek; oddlužení; bankrot; debt; debtor; insolvency; debt relief; bankruptcy