Kolonizace jižní Afriky a její geografické důsledky - Novák, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této diplomové práce je zachycení vývoje a důsledků evropského kolonialismu v jižní Africe. Hlavními otázkami této práce je posouzení vlivu kolonialismu na jižní Afriku z hlediska historicko-politického, hospodářského a jeho dopad na obyvatelstvo tohoto regionu. Rovněž se snaží poukázat na to, zda se jednalo jen o negativní dopady nebo Evropané přinesli také pozitiva do některých sfér života tohoto regionu. Zároveň je také cílem stručně nastínit vývoj samostatných států jižní Afriky po pádu kolonialismu.
Colonisation South Africa and her geographical incidence
Keywords: Jižní Afrika; kolonialismus; dopady na historii; hospodářství; obyvatelstvo; South Africa; colonialist; falls on history; economy; population