Rasové předsudky u sociálních pracovníků - Dejmková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá postoji sociálních pracovníků k rasovým předsudkům, zejména v osobním a profesním životě. Teoretická část charakterizuje ústřední termíny tématu práce, tedy pojmy rasa, předsudek a sociální pracovník a dále poukazuje na odlišnosti v termínech rasa, etnikum a národ. Praktická část je provedena kvantitativní metodou, konkrétně dotazníkovým šetřením. Respondenty tvoří sociální pracovníci v Kraji Vysočina a to z úřadů práce a z nestátních neziskových organizací. Získaná data jsou následně analyzována a interpretována. Přesto, že sociální pracovníci ve své profesi oficiálně nemohou projevovat rasové ani jiné předsudky, jejich pohled na tento sociální problém v osobním životě může být rozdílný a záleží na tom, jak velcí jsou profesionálové ve svém oboru.
Racial prejudice of social workers
Keywords: rasa; předsudek; vznik a projevy předsudků; rasový předsudek; sociální pracovník; postoje; stereotypy; etnikum; národ; race; prejudice; formation and expression of prejudice; racial prejudice; social worker; attitudes; stereotypes; ethnicity; nation