Sociální podnikání v Jihočeském a Plzeňském kraji - dosavadní vývoj a východiska dalšího rozvoje - Dvořáková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá tématem sociálního podnikání v Jihočeském a Plzeňském kraji, jeho vývojem a možnostmi dalšího rozvoje. Cílem práce je zhodnocení stavu sociálního podnikání v obou krajích a doporučení možných kroků, které by vedly k většímu rozvoji sociálního podnikání v České republice. Teoretická část se zabývá historií sociální ekonomiky a jejími subjekty. Pozornost je zde také věnovaná sociálnímu podnikání, jeho vývoji a principům, kterými se sociální podniky musejí řídit. Dále je zde popsán vývoj sociálního podnikáni v České republice, legislativní úprava a možnosti podpory pro sociální podniky. V této části jsou také uvedeny příklady států, kde sociální podnikání úspěšně funguje. Jedná se o Velkou Británii, Itálii a Polsko. Poznatky z této části jsou pak využity v části praktické pro stanovení doporučení dalšího rozvoje sociálního podnikání v ČR. Praktická část se zabývá zhodnocením dotazníkové šetření, které proběhlo u vedoucích pracovníků sociálních podniků v obou krajích. Otázky v dotazníku byly zaměřeny velmi široce. Byly zde otázky na velikost podniku, spolupráci, problémy, se kterými se podniky potýkají či výhody tohoto podnikání pro společnost. Na základě výsledků tohoto šetření byly zodpovězeny výzkumné otázky práce. Dále pak jsou v této části popsány doporučení, která by mohla napomoci k dalšímu rozvoji sociálního podnikání v České republice. Jedná se spíše o celorepubliková doporučení. Empirické šetření má v tomto případě spíše doplňkový charakter.
Social entrepreneurship in the South Bohemian and Pilsen regions - the current development and the basis of further development
Keywords: Sociální ekonomika; sociální podnikání; sociálně vyloučené osoby; trojí prospěch; social economy; social enterprise; socially excluded persons; triple bottom line