Prevalence nadváhy a obezity u studentů středních škol v Českých Budějovicích - Hrůšová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá prevalencí nadváhy a obezity u studentů středních škol v Českých Budějovicích. V textu práce je podána stručná charakteristika obezity, prevence, ovlivňující faktory, její následky a léčba. Podstatná část této práce shrnuje data antropometrického měření studentů prvních a druhých ročníků čtyř středních škol, které obsahovalo zjištění věku, porodní váhy a délky, tělesné výšky a hmotnosti, obvodu pasu a boků (glutea). Pomocí tohoto měření byl určen výskyt nadváhy a obezity v dané lokalitě a věkové kategorii u naměřených studentů, který byl zjišťován pomocí BMI indexu a jehož výsledky byly následně porovnány s percentilovými grafy BMI zvlášť pro dívky a chlapce. Tento výzkum probíhal v rozmezí 2,5 měsíce od ledna do poloviny března 2016.
Prevalence of overweight secondary school students' and obesity in České Budějovice.
Keywords: Obezita; nadváha; antropometrické měření; prevence; léčba obezity; BMI; Obesity; overweight; anthropometric measuring; prevention; cure of obesity; body mass index