Historie a současnost těžby rašeliny v Borkovických blatech - Štěchová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
V obecné části diplomové práce jsou stručně charakterizovány kaustobiolity, rašelina a rašeliniště, způsoby jejich vzniku, druhy a význam. Další důležitou částí této práce je těžba rašeliny, její vývoj, následná rekultivace a ekologické problémy těžby. Hlavní částí je charakteristika lokality Borkovická blata, zmapování průběhu těžby na lokalitě a současný stav. Dále je zde stručně charakterizována společnost Rašelina, a. s., která na Borkovických blatech rašelinu dlouho těžila a dodnes se zabývá těžbou a zpracováním rašelin.
History and present of peat extraction on the area Borkovická blata
Keywords: kaustobiolity; rašelina; rašeliniště; rašeliník; těžba; borkování; frézování; rekultivace; fossil fuel; peat; peat bog; sphagnum; extraction; extraction of peat bricks; peat cutting; restoration