Systém STYX ve školní praxi: pilotní studie - Veselá, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je popis systému STYX, pilotní uvedení tohoto systému do školské praxe a zpracování zprávy o zpětné vazbě z dané pilotní studie adresované autorům systému STYX. Systém STYX je elektronická cvičebnice českého tvarosloví a syntaxe sestavená na základě anotovaného korpusu. Cvičení jsou vybraná z Pražského závislostního korpusu, největšího anotovaného korpusu českých textů. Systém byl vypracován na ÚFALu MFF UK pod vedením dr. Barbory Vidové Hladké, viz http://ufal.mff.cuni.cz/styx/. Bakalářská práce je koncipována jako pilotní studie se dvěma základními momenty: na jedné straně jde o uvedení systému STYX ve dvou hodinách do výuky na gymnáziu v Trhových Svinech a o zpracování výsledků práce s tímto systémem ve škole. Na druhé straně půjde o vypracování zpětné vazby z tohoto uvedení systému STYX do praxe pro tým řešitelů na ÚFALu MFF UK.
System STYX in Schools: a Pilot Study
Keywords: systém STYX; elektronická cvičebnice; morfologie; syntax; korpus; the STYX; electronic workbook; morfology; syntax; treebank.