Vztah sestra - lékař v současném systému zdravotnictví - Vízková, Alena (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Vztahy mezi sestrou a lékařem prodělaly v průběhu dějin mnoho změn. Současným trendem je rovnocenné postavení sester a lékařů v systému zdravotní péče. Jen rovnocenné postavení obou disciplín v péči o klienta je předpokladem dobré týmové spolupráce a zárukou kvalitní ošetřovatelské i léčebné péče. Cílem naší práce bylo zjistit, jaké jsou převažující formy vztahů sestra - lékař u zkoumaného souboru sester a zda se sestry mohou domnívat, že jsou rovnocennými partnery lékařů v rámci týmové spolupráce. Ke zpracování diplomové práce byla zvolena kvantitativní metoda výzkumného šetření. Pro sběr dat jsme použili dotazníkového šetření. Výzkumný vzorek tvoří sestry pracující v nemocnici IKEM Praha. Sběr dat byl realizován od dubna do června 2008. K vyhodnocení výsledků bylo využito 152 dotazníků. Pro účely výzkumu jsme stanovili 7 hypotéz. Hypotézu č. 1 - sestry s praxí delší než 10 let hodnotí vztahy s lékaři pozitivněji než sestry s kratší praxí, jsme na základě statistické analýzy vyvrátili. Dotazované sestry hodnotily vztahy s lékaři nejčastěji jako dobré - 56,5 %. Hypotézu č. 2 - sestry s vyšším vzděláním se cítí být vnímány jako partner lékaře v péči o pacienty častěji než sestry se středoškolským vzděláním, jsme na základě statistické analýzy rovněž vyvrátili. 60,5 % dotazovaných sester se necítí být lékaři vnímáno jako jejich rovnocenní partneři. Hypotéza č. 3 - sestry na jednotkách intenzivní péče jsou lékaři pověřovány úkony nespadajícími do jejich kompetence častěji než sestry na standardních odděleních, se nám potvrdila. Na základě šetření jsme zjistili, že dotazované sestry na jednotkách intenzivní péče jsou pověřovány některými vysoce specializovanými úkony, které jsou v kompetenci lékaře. Hypotézu č. 4 - konfliktní situace ve vztahu sestra - lékař uvádí častěji sestry s praxí do 10 let než sestry s delší praxí, jsme na základě statistické analýzy zamítli. Přítomnost konfliktních situací na pracovišti ve vztahu sester a lékařů uvádí 54,7 % všech dotazovaných sester. Hypotézu č. 5 - konfliktní situace s lékařem řeší sestry s nadřízenými pracovníky, jsme potvrdili. Nejčastěji se dotazované sestry při konfliktu s lékařem obrací na staniční sestru. Hypotéza č. 6 - pracovní spokojenost sester ovlivňují jejich vztahy s lékaři, se nám potvrdila. Pro 96, 7 % dotazovaných sester jsou důležité vztahy s lékaři pro spokojenost v práci. Hypotéza č. 7 - lékaři dodržují ve vztahu k sestrám pravidla společenského chování, se nám také potvrdila. Naším návrhem pro zlepšení týmové spolupráce sester a lékařů je: věnovat se interpersonálním vztahům již při studiu lékařů i sester, zapojit techniky rozvíjející spolupráci sester a lékařů do jejich celoživotního vzdělávání, zavést opatření ke zlepšení spolupráce na úrovni managementu zdravotnických zařízení a realizovat další výzkumy, týkající se tohoto tématu.
The mutual relations between nurse and doctor in the current public health system
Keywords: sestra; lékař; vztah; kompetence; konflikt; týmová spolupráce; nurse; physician; relation; competence; conflict; team cooperation