Rodinná terapie - Medvecký, Jan Mikuláš (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá deskripcí problematiky rodinné terapie. Práce popisuje vznik a vývoj rodinné terapie ve světě a v České republice. Přibližuje definici rodinné terapie a nastiňuje některé základní pojmy z této oblasti. Popisuje rodinnou terapii jako způsob myšlení, které se v průběhu času rozvíjelo a které za sebou zanechalo viditelnou stopu modelů a přístupů, jež se využívají dodnes. Systemický přístup v rodinné terapii je jedním ze stěžejních přístupů, a proto se tomuto přístupu věnuje práce obsáhleji. Stejně tak i narativnímu přístupu je věnována jedna kapitola. Tato práce poukazuje na impulsy, které pronikají do evropské psychoterapeutické společnosti, jako je rodinná terapie jin-jang. Popisuje kroky systemického vedení terapeutického rozhovoru od přijetí klienta do terapie až po její ukončení. Zmiňuje i důležitou stránku profesionální etiky. Smyslem této práce není zastrašení čtenáře složitou teorií rodinné terapie, smyslem je osvětlit tuto problematiku a motivovat čtenáře k dalšímu studiu.
Family therapy
Keywords: rodina; rodinná terapie; systemický přístup; narativní přístup; rozhovor; vzdělávání v rodinné terapii; instituty; školy rodinné terapie; etika rodinné terapie; teorie jin-jang; family; family therapy; systemic approach; narrative approach; dialogue; training in the family therapy; institutes; schools of the family therapy; family therapy ethics; jin-jang theory