Vliv zákona o sociálních službách na hospodaření Centra sociálních služeb Staroměstská - Šturmová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2009)
Nový zákon o sociálních službách přinesl do oblasti poskytovatelů a uživatelů sociálních služeb spoustu nových změn. Bakalářská práce je zaměřena na rozbor hospodaření a rozsah poskytovaných služeb Centra sociálních služeb Staroměstská - příspěvkové organizace ve dvou rozpočtových obdobích, těsně na rozhraní vstupu platnosti nové legislativy do praxe a s ní související změny v hospodaření a poskytování sociálních služeb. Záměrem bakalářské práce je nastínění zásadních změn, které s sebou přinesl nový zákon o sociálních službách v této organizaci. Cílem práce je zjištění vlivu nového zákona o sociálních službách na hospodaření organizace Centrum sociálních služeb Staroměstská. Z tohoto důvodu bylo potřeba se zaměřit především na finanční v oblasti rozpočtu, rozboru nákladů a výnosů, strukturu a stav pracovníků a zdroje financování v Centru sociálních služeb. Zvolenou metodou při zpracování bakalářské práce je technika sekundární a obsahové analýzy dat adekvátních dokumentů týkajících se hospodaření Centra sociálních služeb Staroměstská. Pro psaní práce jsem využila zřizovací listinu organizace, rozpočty, rozbory hospodaření, žádosti o granty a personální data. Jedná se o zcela hodnověrné dokumenty. Výsledkem bakalářské práce je pak důkladný rozbor hospodaření přelomových let 2006/2007 včetně tvorby rozpočtu, stavu pracovníků a možností financování organizace. Během práce se podařilo potvrdit obě předpokládané hypotézy. Se vstupem nové legislativy došlo ke zlepšenému pokrytí nákladů na provoz organizace a ke zvýšení tržeb. Zároveň se v Centru sociálních služeb rozšířila nabídka sociálních služeb.
THE IMPACT OF SOCIAL SERVICES ACT ON ECONOMY OF STAROMĚSTSKÁ SOCIAL SERVICES CENTRE
Keywords: Centrum sociálních služeb Staroměstská; hospodaření; příspěvková organizace; služby; sociální; zákon; Staroměstská social services centre; economy; non-profit organisation; services; social; act