Daň z příjmů ze závislé činnosti u vybrané skupiny poplatníků - Žaludová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou daňového zatížení vybraných poplatníků. Obecně platí, že každý pracující člověk platí daň ze svých příjmů. V České republice je jedna lineární sazba daně ve výši 15 %. Tato sazba se nazývá nominální. Navzdory této skutečnosti má každý příjem svoji skutečnou neboli efektivní daňovou sazbu. Důvodem je možnost využití daňových zvýhodnění, slev a státních příspěvků, které jsou u každého poplatníka individuální. Bakalářská práce popisuje definici daní, daňový systém v České republice a zaměřuje se zejména na daně z příjmů fyzických osob. Následně se práce zabývá výpočtem nominální a skutečné (efektivní) sazby daně u vybraných poplatníků. Pomocí analýzy výpočtů mezd poplatníka je stanovena jejich skutečná sazba daně a poté porovnána s nominální. Závěr hodnotí dopad daňového zatížení na poplatníky. Cílem práce je vyhodnocení zatížení daní z příjmů ze závislé činnosti u vybrané skupiny poplatníků na základě vypočtených efektivních sazeb.
Income Tax from an Employment Activity for a Selected Group of Taxpayers
Keywords: daň; poplatník; daňová zátěž; efektivní sazba daně; tax; taxpayer; tax burden; personal income tax; effective taxe rate