Systém náhradní rodinné péče v České republice a reforma zákona o sociálně-právní ochraně dětí z roku 2012 - Fejtková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce bude náhradní rodinná péče, její institucionální podoba v České republice a její reforma. Na úvod práce se studentka bude zabývat definicí rodiny, formami rodiny a jejími funkcemi. Dále charakterizuje pojem náhradní rodinná péče a vymezí problematiku a historii jejích pěti hlavních forem - adopce (osvojení), pěstounské péče, poručenství, opatrovnictví a ústavní péče. V následujících kapitolách pak představí novelu zákona o sociálně-právní ochraně dítěte a popíše institucionální strukturu náhradní rodinné péče v České republice. Současně se bude věnovat procesu přijímání reformy a zmíní některé kladné i záporné reakce.
The system of alternative family care in the Czech Republic and the reformation of social and legal protection of children from 2012
Keywords: sociálně-právní ochrana dětí; pěstounská péče; ústavní výchova; pěstounská péče na přechodnou dobu; sociální reforma; náhradní rodinná péče; social-legal protection of children; foster care; institutional care; transitional foster care; social reform; alternative family care