Analýza vybraných stereotypií u koní - Liscová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce je zaměřena na nejčastější stereotypní chování koní - klkání a tkalcování. Zabývá se jak popisem vlastního projevu těchto zlozvyků, tak i podrobnou analýzou délky trvání a frekvencí výskytu v průběhu dne. Dále porovnává výskyt těchto stereotypií u koní různého věku, pohlaví a plemene a také podle typu ustájení. Pro pozorování bylo vybráno 8 koní z pěti stájí. Etologická sledování byla provedena metodou přímého pozorování v kombinaci s pořízením 24-hodinového videozáznamu za pomoci kamer s nočním viděním.
The analysis of selected stereotypies in horses
Keywords: koně; stereotypní chování; klkání; tkalcování; horses; stereotypical behaviour; cribbing; weaving