Metody ochrany nemocnic před teroristickým útokem biologickými látkami - Jandová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této práce je posouzení připravenosti nemocnic na případný teroristický útok biologickými látkami, zhodnotit dostupná krizová řízení a s tím související ochrana nemocnic a obyvatel před různými druhy teroristických útoků v České republice. Snaha této práce je alespoň z části objasnit, jak jsou biologické látky nebezpečné a jak je důležité být na možný teroristický útok, alespoň z části připraven. Práce vysvětluje pojem biologický terorismus a co je jeho cílem, co je biologická zbraň, jaké biologické látky lze jako biologickou zbraň použít a jaký dopad mají na člověka. Dále práce posuzuje jaká je možnost teroristického útoku a jaká je připravenost nemocnic a složek IZS na tento druh hrozby.
The methods of hospital protection against terrorist attacks by biological weapons
Keywords: typový plán; bioterorismus; nemocnice; integrovaný záchranný systém; B - agens; type plan; bioterrorismus; hospital; integrated rescue system; B-agens