Hodnocení SDS-PAGE proteinových profilů hlíz pro jejich potencionální využití při charakterizaci odrůd brambor (Solanum tuberosum L.) - Pešina, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Používání různých elektroforetických technik pro charakterizaci a identifikaci odrůd rostlin je v současnosti velmi rozšířené. Tato diplomová práce se zabývá možností charakterizace odrůd brambor elektroforetickou technikou SDS-PAGE bílkovinných profilů hlíz. Zásobní bílkoviny bramborových hlíz (Solanum tuberosum L.) mohou být klasifikovány podle své molekulové hmotnosti (kDa) do tří skupin: První skupina - patatinový komplex (37 - 44 kDa); druhá skupina - inhbibitory proteas (6 - 24 kDa); a třetí skupina ostatní proteiny. První dvě skupiny vykazují variabilitu na genotypové úrovni, kterou je třeba zhodnotit s ohledem na její potencionální využití pro účely charakterizace odrůd brambor.
Evaluation of SDS-PAGE tuber protein profiles for their potential use in potato cultivar characterization
Keywords: Solanum tuberosum; Brambory; Odrůdová klasifikace; Zásobní bílkoviny; Elektroforéza; SDS - PAGE; Solanum tuberosum; Potato; Varietal classification; Storage proteins; Electrophoresis; SDS - PAGE