Daňové zatížení silniční dopravy ve vybraném podnikatelském subjektu - Králíčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem mé diplomové práce je ''Daňové zatížení silniční dopravy ve vybraném podnikatelském subjektu''. Mým cílem je optimalizovat daňové zatížení silniční dopravy v tomto podnikatelském subjektu. V úvodní části své práce charakterizuji dlouhodobý hmotný majetek, způsoby jeho pořízení a jeho odpisování. Dále blíže popisuji daně a povinné poplatky, které úzce souvisí se silniční dopravou. V závěru své práce se zaměřuji na daňové zatížení v konkrétním podniku, který podniká v silniční dopravě. Zjišťuji daňovou zátěž u daní a poplatků, které přímo souvisejí se silniční dopravou. Jedná se o silniční daň, spotřební daň z minerálních olejů, daň z přidané hodnoty, poplatky za užívání dálnic a rychlostních silnic a pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla. Porovnávám daňové zatížení dvou jízdních souprav, které má podnik k dispozici, a navrhuji možnosti snížení daňové zátěže.
Tax Incidence of Using A Vehicle in Enterprise
Keywords: dlouhodobý hmotný majetek; odpis; silniční daň; spotřební daň z minerálních olejů; daň z přidané hodnoty; poplatky za užívání dálnic a rychlostních silnic; pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla; long-term corporeal property; depreciation; road tax; consumer tax of mineral oils; value added tax; duties from usage of motorways and high-roads and insurance of responsibility for damage caused operation of motor vehicle