Zpracování návrhu pozemkové úpravy ve zvolené lokalitě - Malečková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je zpracování návrhu pozemkové úpravy ve zvolené lokalitě. Zvolenou lokalitou pro práci je obec Měňany, která leží ve Středočeském kraji a bývalém okrese Beroun. V literární rešerši je věnována pozornost pozemkovým úpravám, přehledně jsou vysvětleny základní pojmy a zásadní informace o pozemkových úpravách. Předmětem vlastního výzkumu byli především opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí, opatření sloužící ke zpřístupnění pozemků, vodohospodářské opatření a opatření k ochraně proti erozi. Zabývá se soupisem nároků pro 3 vybrané vlastníky a návrhem nového uspořádání pozemků. Dále ve vlastním výzkumu pojednáváme o obci Měňany, u níž je vytvořena charakteristika území a analýza obce. Závěrem této práce bylo zhodnotit stávající prostředí a navrhnout řešení, které by měli vylepšit celkovou situaci, jak pro občany, tak i pro přírodu a vést k odstranění nedostatků.
Projection of land consolidation for selected cadastral locality
Keywords: pozemková úprava; Měňany; plán společných zařízení; soupis nároků; eroze; a list of claims; Měňany; landscaping; plan of common facilities; erosion