Molekulární a environmentální faktory spojené s diapauzou a stárnutím hmyzu - Zdechovanová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce ukazuje, že exprese dvou genů cirkadiánních hodin period (per) a Pair Domain Protein 1 (Pdp1)je v periferní tkáni ploštice Pyrrhocoris apterus (L.) řízena prostřednictvím juvenilního hormonu. Tyto výsledky jsou prvotním experimentálním důkazem pro hormonální regulaci cirkadiánních hodin u hmyzu.
Molecular and environmental factors connected to diapause and aging in insect
Keywords: cirkadiánní hodiny; fotoperiodické hodiny; stárnutí; diapauza; Pyrrhocoris apterus (L.); circadian clock; photoperiodical clock; aging; diapause; Pyrrhocoris apterus (L.)