Management generačních ryb candáta obecného (Sander lucioperca) a jeho vliv na produkci jiker a larev - Malinovskyi, Oleksandr (Jihočeská univerzita, 2019)
ato dizertační práce se zabývá a optimalizuje reprodukční techniky candáta obecného se zaměřením na fyziologické a ekologické nároky generačních ryb: (I) Výtěrové chování a správný výběr výtěrového substrátu je důležitá součást biologie tohoto druhu. Hlavním výsledkem této studie byla silná preference k výtěrovému místu. Výběr substrátu nebyl ovlivněn teplotou ani zmenšením dostupností preferovaných hnízd, samci více preferovali kartáčová hnízda. (II) Výtěr v zajetí nám snižuje především u samic fyziologický stav generačních ryb. U samců bylo zjištěno silné ochranné chování, při kterém docházelo k napadání samic. Separace pohlaví signifikantně snižuje zranění samic a zlepšuje fyziologický stav generačních ryb. (Ill) Tato studie testovala využití různých protiplísňových koupelí s cílem snížit povýtěrovou mortalitu generačních ryb. Dlouhodobá koupel (144 h) v kuchyňské soli o koncentraci 5 a 10 g L-1 a ve formaldehydu (0,015 ml L-1) při délce expozice 72 h významně snížily povrchové zaplísnění a povýtěrovou mortalitu generačních ryb. Tyto koupele jsou velice praktické a efektivně snižují mortalitu vytřených generačních ryb. Vedle toho, použití kuchyňské soli je také šetrné k životnímu prostředí. (lV) Krmení živými rybami je důležité pro dozrávaní gamet, a to zejména u ryb z volných vod, které nekonzumují peletové krmivo. Tato studie se zaměřovala na závislost teploty vody na počtu zkonzumovaných ryb. Průměrná biomasa zkonzumovaných ryb se signifikantně zvyšovala s nárůstem teploty vody od 4,5°C. Obecně v předvýtěrovém období samice zkonzumují více ryb než samci. Se zvyšující se teplotou vody (8,5 °C), studie ukazovala tendenci ke konzumaci největší kořisti.
Broodstock management of pikeperch (Sander lucioperca) and it´s effect on eggs and larval production
Keywords: výtěr; výběr substrátu; otcovské chování; odběr spermatu; spermie; mortalita generačních ryb; krmení; kořist; spotřeba ryb; spawning; substrate selection; paternal behavior; milt collection; spermatozoa; broodstock mortality; feeding behavior; prey consumption