Psychologické aspekty dospívání - Nádeníčková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Psychologické aspekty v období dospívání jsou různorodé. Na každé dospívající dítě působí jiný faktor a jiný zas ovlivňuje jeho chování. Ve své práci se soustřeďuji především na problematiku šikany, záškoláctví a nejrůznějších závislostí. Tyto asociální a mnohdy i antisociální psychologické jevy brání dětem a dospívajícím v plnohodnotném rozvoji a narušují tak prostředí, ve kterém vyrůstají. Variace těchto jevů je skutečně obrovská. Protože i nadále přibývá dětí, u kterých spatřujeme zmíněné problémy, chtěla bych se tedy zaměřit i na prevenci a objasnit tuto problematiku v rozhovorech s učitelkami základních a středních škol, zda právě na jejich škole probíhají určité programy založené na prevenci těchto problémů.
The psychological aspects of pubescence
Keywords: Dospívání; šikana; záškoláctví; závislosti; toxikománie; gamblerství; alkoholismus; asociální a antisociální jednání; prevence; Adolescence; pubescence; truancy; dependencies; toxicomania; gambling; alcoholism; asocial and antisocial acts; prevention